Jā es arī nepaskatījos uz datumiem un atsūtīto ziņu iemetu kā jaunumu.
Bet nu skaidrs arī paliek tas, kad arī esošos noteikumus neviens neievēro. TV3 Nekā Personīga savu dronu pāri apdzīvotām vietām,kapiem utt dzenā katrā raidījumā, te vēl būs frekvences un jaudas kuras drīkst izmantot verķu vadīšanai utt. http://freefm.lv/news.php?readmore=1195
"Îsto" dronistu vidū es vēl nevienu neesmu sastapis, kurš rubītu radio frekvenču lietās. Viņiem, ka tik lidot un bildi redzēt, a par pārejo pofig. Cik saprotu, galvenā problēma ir ar video raidītāju, kurš strāda 1,2GHz diapazonā. Ķīnieši taisa tādus ,kuri pārskaņojas ļoti plašā diapazonā un ar to mierīgi var iebraukt aviācijas frekvencēs, vai trāpīt kaut uz Lielvārdes lidlauka radara frekvencē,. Jauda tiem raidītajiem arī pamatīga. Šai diapazonā vienīgā "brīvā" vieta ir radioamatieru televizija. Gan jau radioamatieri man tūlīt uzbrauks, ka tā darīt nedrīkst, bet tad vismaz netraucēs aviācijai un nebūs jāskaidrojas ar vīriem melnā. Radioamatieri i nezinās, ka raida viņu diapazonā, jo to neizmanto. Diemžēl dronisti no tā visa neko nesaprot, ieslēdz bildes raidītājam pirmo kanālu un mauc lidmašīnu identifikācija sdiapazonā. Kaut sevi varu pieskaitīt pie radiopirātiem, bet nu šitiem idiņiem, viru melnā vietā, es uzreiz konfiscētu visu aparatūru.Kādi tur vēlbrīdinājumi, ja nezini,kā raidīt pirātiski, tad nav ko līst ēterā!
Jā bet pirms likums pieņemts un tas jāsāk pildīt varbūt ir jēga padiskutēt par jautājumiem kuri ir sāpīgi ,balonistiem dronistiem utt. Varbūt kādas dzirdīgas ausis uzklausīs un kādu no padomiem iestrādās jaunajos likumos.
Kas atiecas uz 1,2 Ghz ,tad tur daudzas lietas darbojas aviācijā. Bez transponderiem par gaisa kuģa atrašanos ir vēl lidlauka elektronika kura sēdina lielos lainerus sliktas redzamības apstākļos.
Cīņai ar kvadrokipteriem https://xakep.ru/2015/10/16/antidrone-rifle/
Man jau arī šitāda ideja bija, notraucē GPS un vadības signālu no orģinālās pults un dronam pipec.
Îstenībā jau drons gaisā ir pilnīgi neaizsargāts pret uzbrukumu ar radiotraucējumiem. Galvenais, ka tas netiek sabojāts, jo akumulatori izlādēsies un tas mīksti nosēžas, kur dronu ķērājam vajag. Eh, būtu to dronu vairāk, varētu kādu savākt un ja vēl GoPro kamera virsū, nemaz slikts ķēriens nebūtu Pagaidām vēl reti lido un slinkums ņemties. Galvenais, ka praktiski visi dronu vadītāji no radiolietā neko nesaprot.
Es tā kā arī būtu kvalificēts un zinošs radiolietās, bet man nav izsaukuma signāla. Toties paskatoties uz daudzām radioamatieru antenām, kautkā negribās teikt, ka viņi ir zinoši radiolietās. Kaut vai paklausoties sestdienas rītos apaļo galdu. Tur labi ja daži tiešām orientējas radiotehnikā. "Istajam" radioamatierim tak galvenais ir uzraidīt īsajos viļņos un sakarus dibināt, bet tehnika ir mazsvarīga lieta. Latvijas radioamatieri vispār nelien 1,2GHz diapazonā. Nē, nu kautkādus sakarus jau pāris vīri ir nodibinājuši uz 1,2GHz, bet citādāk tur ir pilnīgs klusums. Pēc likuma izsaukuma signāls, radioamatieru diapazonā, ir jāraida, bet kam to raidīt, ja neviens to neklausās
Es uzskatu, labāk lai kvadrokopteru piloti izmanto šo diapazonu, nevis čakarē ēteru aviācijas frekvencēs. Tāpat tak tie vertopļoti ilgāk par desmit minūtēm gaisā noturēties nevar un no pārsimts metru augstuma tālu neaizraidīsi. Nu jā, radioamatieriem noteikti būs cits viedoklis un viņi sēdēs uz frekvences kā suns uz sienakaudzes. Kā teikt, ne pašam, ne Sašam
Kas atiecas uz radioamatiera apliecību un izsaukuma signālu ,tad tie cilvēki kuriem viņa ir - savā laikā nokārtojuši eksāmenu tad ieguvuši uzstādīšanas atļauju. Kad stacija uzstādīta tad tikai lietošanas atļauju un izsaukuma signālu. Vēl, lai dabūtu atļauju ,bez elektronikas zināšanām ir arī drošības tehnika ,elektrodrošība. Kā arī radio reglaments un trafiks.
Izsaukuma signālam jābūt pāraides sākumā un beigās, tāpat korespondentiem sevi jāpiesaka ik pa 10 min, tāpat kādā brīdī jāpārliecinās vai ēters ir brīvs un vai kādam korespondentam nav kas arī sakāms. Zinu vismaz 5 cilvēkus kuri LV šo diapazonu izmanto sakariem caur mēnesi (EME)
Nesaprotu kur ir problēma ,ir taču atļautie 5,8 Ghz tur to video arī liekam. Antenes mazākas utt
Atļauts izmantot RC vadāmiem gaisa kuģiem:
Frekvenču josla
Princ_fm, lieta ļoti vienkarša, ķīnieši ražo 1,2Ghz video raidītājus un tādus plaši izmanto kvadrokopteristi. Tālāk jau sākas problēmas ar vīriem melnā un rakstiem presē, ka visi dronu operatori ir maitas, lidmašīnas krīt, un vispār visi tie pļerdaki ir jāaizlidz. Tad nu es saku, labāk lai raida uz radioamatieru brīvā sfrekvences, nevis tiešām rada problēmas aviācijai. Raidīs jau tāpat, jo nagi niez, nauda maksāta un sajēgas no radio lietām nav pilnīgi nekādas. Skaidrs, ka, vīri melnā, nekad oficiāli neteiks, raidiet uz 1,28GHz, jo diapazons paredzēts radioamatieriem. Tai pat laikā, mēness sakariem jau nu droni točna netraucē un vispār, cik tad Latvijā uz 1,2Ghz caur mēnesi strādā. "Îstie" radioamatieri sakarus, kad vispirms caur internetu sazinās, norunā, kurš radīs uz mēnesi, ko raidis un tad mēģina uztvert, uzskata par apkaunojumu, jo tas neesot nekāds radiosports. Labi, ne par to stāsts, bet par to, ka, uz 1,2GHz var uzraidīt tikai uz viena kanāla un tas nerada nekādas problēmas aviācijai vai radariem. Princ_fm, citadāk Tev pilnīga rtaisnība, var raidīt uz 5,6GHz un problēmu nebūs, bet ne jau es ražoju 1,2GHz diapazona videoraidītājus un ne jau es saku, lai tos pērk. Kvadrokopteru ražošana ir milzīgs tirgus pasaulē un operatori pērk visu, kas lētāks.