Klīst baumas ka 24.-27. tiks palaista zonde Zinoo3.
Radiosistēmas pamatkonfigurācija tāda pati kā Zinoo2.
Telemetrija: 70 cm diapazonā.
Video downlink 23 cm diapazonā.
Starts: Cēsis.
Kāpēc 3x jālaiž viens un taspats? Kautko jaunu vajaga! Video no augšas arī uztvert vairs nav jau ar ko, sen to analogo uztvērēju esmu atdevis uz muzeju !
Pārbaudītas vērtības nevajag mainīt Skaidrs, ka uz balona būs jauni verķi, bet pagaidām par tiem nestāstīsim, ka tik kautkas.....
Ja par video, tad iesaki labāku variantu. Raidīt var tikai radioamatieru televīzijas 1,28GHz diapazonā un arī tad labāk par to klusēt. Diemžēl, no pagājušās reizes man, ar oficiālajiem radioamatieriem, palikusi negatīva pieredze. Nekādu mazgabarīta digitālās TV raidītāju šai diapazonā nav. Vismaz es tādus nezinu. Amatieri, interneta plašumos, kautko digitālu ir savēruši, bet to čemodānu neviens balons nevar pacelt gaisā. 2,4 un 5GHz diapazons atkrīt, jo sen jau aizņemts.
Princ_fm, ja Tev ir kāda ideja televīzijas jomā, tad klāj vaļā. Varbūt var paspºt realizēt.
Ok laiks maz ,daudz neko no jauna neuztaisīsi... Bet veco video varētu papildināt ar OSD ,kopā ar video palaist arī vizuālu info par procesiem uz zondes , t° ,GPS, augstumu, V... utt. Tad audio kanālā varētu paralēli laist arī telemetrijas datus, + nav jākurbulē transīveris utt.. Nu tā jau būtu itkā taspats vecais ,bet jau ar uzlabojumiem.
Vēl balonu varētu aprīkot ar ADS-B transponderi, uztveršanai izmantot var SDR uztvērēju http://www.rtl-sdr.com/adsb-aircraft-...h-rtl-sdr/
73
Kā reizi Tevis pieminētās štelles tiek bīdītas. Audiokanāls domāts izmantot tālmēram, bet OSD jau bija paredzēts iepriekšēja variantā, diemžēl pēdejā brīdī tika nomests, jo nesanāca sadarbība ar īstajiem radioamatieriem. Telemetrija vienalga jāraida uz 434MHz, lai visi amatieri var to uztvert, bet par OSD nav aizmirst. Diemžēl šis projekts janoved līdz gatavībai ātri un pats zini, ja kas neiet kā vajag, tad tiek atmests nost. Galvenais tomēr ir GPS signāls un to doma arī dublēt. Vārdu sakot, tavi ieteikumi sakrīt ar manām domām,bet projekts ir atvērts jebkurai idejai.
Par raidīšanu uz 1090MHz, nu nezinu.Tehniski gan jau iespējams, bet tur tak lidmasīna sdarbojas. Ka kāds aviodispečers trieku nedabū ieraugot "lidmašīnu" 35 kilometru augstumā. Tur laikam labāk nelīst.
No vienas puses ADS-B transponders palielina drošību lidojumiem, jo kā dispečers, tā citi gaisa satiksmes dalībnieki "redz" balonu, protams ja dati ir 100% precīzi. No otras puses iedomājos cik papīru un saskaņojumu utt nepieciešms tam visam...
Video pagājušo reiz nemēģināju uztvert. Ja nav analogais sat uztvērējs, ko vēl var izmantot? Vai RTL SDR puļķim ir kādas izredzes šajā eksperimentā?
No ADS-B un citiem aviācijas diapazoniem jābēk kā velnam no krusta. Tur tiešām var konrēti norauties no VASES.
YL3GV. Viss kārtībā. RTL-SDR ir Jūsu draugs. Princips tāds pats kā ar ERBE-1, Jūs veiksmīgi tikāt ar to galā. Alternatīva priekš video? Jāiegādājas pareizais uztvērējs no radiomodelistiem. Diemžēl nemācešu iedot saiti, kurš ir "pareizais". Ar vēl vienu RTL-SDR var mēģināt saķet skaņu 23cm diapazonā. Teorētiski.
Papildus radioeksperimenti, ja paspēsim, tiks raidīti/uztverti 434,869,1280 MHz diapazonos. Audio no ATV, jau ir rezervēts eksperimentiem. Šobrīd ir problēmas ar uplink lietām. Notiek zemes testi. OSD uzlikšanas jautājums ir dienas kārtībā.
Viens no uzdevumiem: pārbaudīt mobīlās sekošanas iekārtas, respektīvi Android telefons+RTL-SDR+programmatūra, mērlentas antena. Zenes testi parāda katas darbosies.
Par eksperimentu niansēm informācija sekos laika gaitā.
Kopš 2013. gada rudens, zonde netika kustināta. Šobrīd borta telemetrijas baterijas ir, tieksim tā, pārāk labā stāvoklī. Teorētiski izturēs vēl vienu lidojumu bez nomainīšanas, bet praksē tiks ieliktas jaunas. Videosistēmas akumulatori arī nav kustināti. Tuvākajā laikā zināsim par to stāvokli. Tā lūk. 100 kārtīga rezerve, ja izmanto pareizos komponentus. Kāreiz viens no eksperimentiem arī ir bateriju mocīšana uz zemes.
Visdrīzāk, ar RTL USB nekas nesanāks, jo tam 8MHz virszemes TV joslas platums, bet mēs raidam ap 30MHz joslā un FM modulācijā. Kautko krievu forumos manīju, par analogā signāla uztveršanu, bet pameklē pats. Es jau labprāt raidītu DVB-S standartā, bet kur lai tik mazu modulātoru, kā tas ir analogajam raidītājam, dabū? Pagaidām tur viss, kas ar cipariem saistīts, baigi liels. Vienīgais man zināmais mazgabarīta raidītājs ir bezvadu HDMI pagarinātājs 5GHz diapazonā, kurā nebūtu prāta darbs līst. Îpaši jau pēc kvalitātes nav ko censties, jo HD bildi uz balona GoPro kamera ieraksta. Video bilde vairāk šovam un klātbūtnes efektam. Nu ķipa lejā, pie savas mājas pamāju rociņu, un redzu sevi no balona Internetā, pa smiekla naudu, var dabūt 1,2GHz diapazona uztvērējus, kurus plaši izmanto visādu dronu un helikopteru modeļu fani. Vienīgi, tam uztvērējam, salīdzinoši ar analogo SAT uztvērēju, sliktāka jūtība, bet var tak priekšpastiprinātāju pielikt. Gan jau var tādu uztvērēju no kāda "lidotāja" aizlienēt. Otra lieta, orģinālais aparāts, raidītāja temperatūras maiņas dēļ, vai vienkārši tapēc, ka tur gaisā viss kustās, met uz ekrāna baltās vai meknās "mušas" . SAT uztvērēju var operatīvi pieskaņot uz maksimālo kvalitāti. Orģinālo uztvērēju var tikai pa kanāliem parslēgt, bet gan jau tur arī var ko saštukot. Vajag tik mēģināt.
Edited by Minivat on 12/04/2015 20:58
JDat, protams ja nesaskaņoti pa avio diapazoniem dod vaļā, tad gan nepatikšanas palielas var sanākt, tas ir skaidrs, tāpēc jau rakstīju, ka iedomājos cik aizņems papīru lietas vien...
Lai veicas eksperimentos!
Minivat, paldies par info! Man jau likās ka par šauru puļķim josla ir problēma šajā gadījumā. Kaut ko varbūt jāpadomā. Galvenais lai būtu iespēja uztvert konkrētajā dienā, nebūtu darbs vai citas lietas..
Doma jau ir balonu laist izejamā dienā, lai pēc iespējas vairāk cilvēku varētu tam sekot. Dikti gribās, lai viss notiek saulainā laikā. Tā nu ir, ka balona palaišanu nevar 100% prognozēt, jo, mūsu mainīgie laika apstākļi, var visu sačakarēt.
x-f ,a kā tur ir ja izmanto HAM bandus ,balonam vajadzētu būt ar kaut kādu speciālo izsaukuma signālu, tur YL..xxx, tāpat kā jubilejas stacijām? Tīri intresanti kā būtu pareizi. Saprotu ,kad Venspils laida zem sava YL1VA.
Ja kāds radioamatierim ir vēlēšanās, laipni lūgti. Latvijas radioamatieri gan 1,2GHz diapazonu vispār neizmanto. Pagājušo reiz es jau piedāvāju uz OSD uzlikt kādu YLxxx, bet kautkā iniciativas nebija. Tā jau būtu radioamatieru lietas popularizēšana. Par tik augstām frekvencēm laikam nevienam intereses nav. Radioēters ir visu mūsu īpašums un ne jau-, laižot balonu, kādu labumu gūstam, bet piesaistam jauniešus interesantai nodarbei. Ja pieprasījums pēc frekvencēm mainījies un konkrēti 1,2GHz diapazons radioamatieriem nav vajadzīgs, tad jāmaina likums. Galu galā, lidmodelisti, dronu un helikopteru fani to ļoti plaši izmanto, bet amatieri nemaz.
Nu Latvijas amatieri izmanto 23cm. Piemēram 21. Apr 1296 MHz Latvijas aktivitātes tests. 1296 MHz – katra mēneša trešā otrdiena. Arī EME sakari notiekas šajā diapazonā. Piemērs http://www.freefm.lv/photogallery.php...oto_id=651 Virmo jau idejas par retranslatoru vai bāku šajā diapazonā. Bet tas kaut kad nākotnē ,vispirms jānoliek eksāmens uz A kat.
Lai veicas ar sagatavošanās darbiem lidojumam. Likumus lai prāto tie kam nav lodāmurs jātur rokā.
Kautkā gan nevienu vairs nedzird ne uz 144MHz, ne uz 430Mhz, par 1,2GHz vispār nav ko runāt. Tai pat laikā 1,2GHz aktīvi izmanto visādi dronu lidinātāji. Domāju, ka televīzijas signāla raidīšana no balona, nevienu netraucē un tas ir pats galvenais. Gan jau visi var draudzīgi sadzīvot radioēterā. Paskat, ja ir parabola uz 1,2Ghz un sekošanas sistēma, tad tak var ideāli uztver balonu. Nu jā, būtu tikai interese. Kā jau teicu, ja kāds radioamatieris ir gatavs piedalīties, tad lūdzu.
Par likumiem es Tev pilnīgi piekrītu. Es tikai aprakstu reālo situāciju.
Ja izmanto joslas, kurās raidīšanai nepieciešama amatieru licence, tad jāraida zem kāda licences. Ventspils izmantoja 70cm nelicencēto joslu tāpat kā citi, tāpēc raidīja kā IRBE1. Viņi tikai klausījās kā YL1VA, bet klausīties jau var kā grib.
Nezinu par iemesliem, kāpēc nevar dabūt kādu, kura vārdu uzlikt uz OSD - varbūt 30 MHz platums ir ārpus rāmjiem, varbūt kāds cits apsvērums.
Es minēju atļaujas daudzskaitlī, jo, cik atceros, iepriekšējās Zinoo reizēs līdzīgi tika uzskatīts, ka arī gaisa telpa ir visu mūsu īpašums.
Tas ir labi, ka darāt to jauniešu dēļ, taču, ja kāds no tiem jauniešiem gribēs sekot piemēram un izdarīt to pašu, ātri sapratīs, ka tā īsti tomēr nemaz nevar.
Nē nu skaisti. Katrs lido kā māk, tiklīdz kāds izdara ko globālāku, tā visi piesauc licences utml. Timēr paši maz ko dara lietas labā.
Zinoo baloniem ir savs zinātniskais pamatojums. To ka paralēli tas ir tusiņš priekš radiouztveršanas, tas ir tikai kā bonuss.
Piemēram: cik daudz ir veikti eksperimenti ar uplink, jeb uzraidīšanu uz balona? Vietējie to nav darījuši? Kā ir ar radiometriju un radionavigāciju? Kā ir at ātrgaitas telementriju, kur notiek 1000 mērījumi neskundē, līdzīgi kā tas ir padomju rakeštestos? Te vēl ir kur augt un augt. Kur ir strādājoša multilaterācijas sistēma ar 5 metru precizitāti un 100 mērījumiem sekundē? Var daudz čikstēt, bet kaut kas ir jādara lietas labā...
Bez tam, kas maksā pat gāzi (hēlijs) un benzīnu, tas arī pasūta mūziku. Venia no domām: uzfilmēt saulrietu 30 KM augstumā.
Kur ir pārējo lidoņu HD video, kuru izmanto LMT reklāmas rullīšos? Zinoo nelido lai būtu pirāti, Zinoo lido lai visiem būtu labi.
Ja kādam tas nepatīk, nu tad piedodiet. Vienkārši tas izklausās pēc parastā lativešā-īdētāja: ka es nevaru, tad jāprunā to, kurš to var. Pie tam ne kurš katrs atļaujas riskēt ar kaut ko trakāku ne kā pārējie.
Kas attiecas uz lidojuma datumu: 25.-26. Aprīlis. Lidojums tiek pieskaņots Eiropas kosomsa izstādei pašaprotamu iemeslu dēļ. Ja adminstrācija pareizi nostrādās, tad Zinoo tiks iekļaut arī balonfestā (tas pats fests, jeb tusiņšu kura ietvaros Lidoja IRBE-1).
Tā ka cienījamie biedri, nav īsti skaidrs ko Jūs gribat, tāpēc būs tā kā būs.
37! 95! 37! un 73!
Visa informācija ir tikai mans subjetīvais viedoklis, nevis oficiālā Zinoo nostāja.
Edited by JDat on 13/04/2015 22:10
x-f, jaunieši jau sen raida uz 1,2GHz un nekas. Viņi pat nezin ka izmanto radioamatieru diapazonu. Vecie radioamatieri tak nelido ar droniem. Reāli nevienam netiek traucēts, jo radioamatieri ar televīziju nenodarbojas. Amatieri vispār nezinātu, ka viņu frekvences izmanto, ja es to publiski nepateiktu. Îstenībā īsviļņu radioamatieriem ir dziļi pie kājas, kas notiek uz tik augstām frekvencēm. Tāda ir situācija. Es tak piedāvāju radioamatieriem piedalīties projektā, bet aiz rokas nevienu nevilkš. Ja nav intereses, tad nav.
Godīgi sakot, man būtu vieglāk, pa kluso, nodrošināt televīzijas tiešraidi un neviens pat neuzzinātu, kā tas notiek. Tai pat laikā, es esmu tikai par šo lietu sakārtošanu,