Sveicinaati Yahoo, princ_fm,grisha... utt. Mana palama ir Hugo (freefm.lv)
Ir dazhi jautaajumi un neskaidriibas un man liekas, ka Juus vareetu ar savu pieredzi un zinaashanaam man paliidzeet.
lai cik banaali neskaneetu, bet gribu bliezt augshaa radio Fm viljnjos, un liidz ar to arii daudz jautaajumu:
Ar likumu prasiibaam un bardziibu buutu taa kaa sapratis kas notiek un ko vajag, bet nav skaidriibas par naudas izteiksmeem, kas nepiecieshamas lai vareetu raidiit vismaz pirmo gadu, (otrajaa ceru jau kautkaa no nopelniitaa dziivot) (laikam jau pasham jaasmejas).
ir taa , ka nav nekaa, bet ir iespeeja tikt pie ES naudaam, ir liela veelme raadzhinju palaist gaisaa, un lai kaada, bet pieredze eeteraa arii ir (kaados to naakoshreiz, vai citreiz)
un ta: veelme raidit FM (uz skalas vieta ir)
~30 km radiusaa
augstaakaa antenas izvietojuma vieta ~ 50m(lai gan nezinu vai ir dabujama)
telpas atrastu;
un taa tie jautaajumi daudz un dikti,
ar cienju Hugo. gaidu atbildi vai e-pastaa, vai freefm.lv,
P.S. Ja kaut ko neskaidri izteicos jautaa
nu jaa, konkurs taa ir saapiiga lieta, piedevaam ESD jau taa nedalaas ar frekvenceem. Ja nav izsludinaats nekaads konkurs, tad ir jaamaksaa, skjiet 400 Ls, lai vinji nomeeriitu tevis veelamo teritoriju uz tukshaam frekvenceem, peec tam izsludinaas konkursu, kur arii kaadi lati 400 jaasamaksaa, jaauzraksta veel apraksts par radio plaaniem. Un tad veel jaacer ka vinneesi konkursaa. Ej nu saproti peec kaa vinji iisti izveelas to uzvareetaaju... .
tas par taam saakuma naudaam man it kaa buutu skaidrs, vairaak interesee tehniskaa puse, cik W raidiitaajs buutu nepiecieshams aptvert ~ 30-40 km, cik taads vareetu maksaat (cik sapratu tad kuru katru nevar pirkt tikai ESD sertificeeto(kuri tie buutu????)), kaada antena cik Ls, respektiivi, ja varat, iedodiet kaadu linku, kur to var redzeet.
un veel kas ir ar autortiesiibaam, frekvences izmantoshanas maksu cik liela un cik biezhi???, kas ir ar muziku, vai, ja es maksaaju autortiesiibas, vai es ierakstus driikstu ieguut kaa veelos, vai visa fonoteeka jaapeerk kaut kur specifiski....?????
jau ieprieksh paldies....
P.S. jo vairaak kaut ko Jums jautaaju, ji vairaak jautaajumu rodas
Nu, skjiet jau ka 1Kw. buutu veelams, cenas princ_fm aptuvenaas pastaastiis. Vai arii pats vari uzrakstiit Lietuvieshiem: http://www.vigintos.com/
ESD nav nteiceejs, bet tev vajag ieksh EU sertificeetu raidekli. Diezko daudzi jau nerazho raidiitaajus, veel esot kaut kas Itaalijaa un ir arii Anglijaa, Tepat jau lapaa pa Leishiem un Angljiem ir linki paaris.
Antenes jau leetaak buus pasham taisiit, taas veel pagaidaam nevajag sertifieetas.
Par frekvenci ir jaamaksaa, attieciibaa no raidiitaaja jaudas, tas nebija tik traki kaa par autortiesiibaam. Specifiski nav jaapeerk muuzika, ka tik origjinaalais (arii apspriezhama teema). Kompii vinjas prtams vari dziit, bet Ekonomiskie var paprasiit taas dziesmas origjinaalos diskos, ja var uzraadiit, nav probleemu.
Veel jau var nosleegt ligumus ar Mapl, Mikrofonu u.t.m.l. un dabuut muuziku arii no vinjiem, speeleejot vinju reklaamas, bet vinjiem parasti ir veca muuzika, ar vairaaku meeneshu nokaveeshanos, ja nu iznjeemums pashmaaju muuzika, kur atkal taa ir aatraak un dazhreiz speciaali radiostacijaam veidotas dziesmu versijas. Bet tas jau arii atkariigs buus no radio formaata... .
Ja darbinaasi radio kompi uz Windows, tad ir jaareekjinaas arii ar legaalu Windows un radio programmu... . Bet tas jau buus veelaak apspriezhams jautaajums.
ohooooooooo, cik lasu tad Tava atrašās vieta arī ir Vidzeme..... Domā Tu pareizā virzienā! Mēs te ar Princ FM kādu laiku atpakaļ spriedelējām par radio štellēm, ... nu Vidzeme jau ir liela, bet ja tās ir Cēsis, kur gribi raidī, tad cerības ir mazas, jo Cēsīs nav brīvu frekvenču KOMERCIĀLAI raidstacijai! Kā zināms Valmierā arī tikko sāka darboties jauns radio, njaaa Vidzeme jau arī ir Rīga Îstenībā ja Tev nav starta līdzekļu ar ko uzsākt.. es pat nezinju! Iesākumā jau Tev jāzin zem kā Tu būsi, zem Domes, kādas skolas, SIA... aa pareizi, ja gribi komerciālu staciju Tev vajadzēsies SIA, jo valsts iestādes jau nedrīkst pelnīt!
Nu ko, lai nodibinātu SIA Tev vajadzēs jau pirmos 2000 ls, uz dibināšanas brīdi, tam eiropa naudu nedos! Tad Tu ej pie ESD lai šie mēra frekvenci...., tad Tu vispār uzzināsi vai ir kāda cerība.., un tad pats sāpīgākais ir konkurss , jo gribētāji ir daudz jābūt stiprai radio koncepcijai! Nu ja tajā visā saiet, tad pa eiropas piķīti nopērc 500W Vigintos raidekli ar 2, vai pat labāk 4 antenēm (njā nu pagaidām viņas var vēl taisīt, bet nu jā tas ir eiropas kāposts, tad pirkt ir labāk ), visu nepieciešamo skaņas tehniku, droši vien pašu Windowsu, un Radio Player Proffesional programmu, ar ko strādāt ēterā!
Uzliec antenes , iekārto studiju un bliez to visu gaisā...
starpcitu diezgan interesantiņš plāns, lai veicās!!!
Ja nav noslēpums, kur Vidzemē plāno? ja kas atsūti PM, vēl pāris jautājumi!
Ir vairaaki varianti, populaaraakais ir izmantot releju. Tehniskais viedoklis jaaprasa princ_fm, tas mums inzheniers , vai arii var suutiit caur internetu. Cik vispaar domaats dziivs tas radio? Ja taa kaa piem. SWH, Latvijas radio, tad labaak izmantot releju, ja taa kaa EHR,Progressive Fm, tad var vispaar uzlikt kompi blakus raidiitaajam.
signālu var dabūt ļoti vienkārši... priekš tam ir domāti radio releji, ar kuriem var aizraidīt velnscik tālu, lai tik ir tiešā redzamība, no viena uz otru! Tās līnijas arī ir jāreģistrē un par viņām ir jāmaksā!
Gribas jau ljoti dziivu radio, bet diezvai vareeshu savilkt galus ja visiem RJ buus jaamksaa algas taapeec doma par so-so radio vareetu buut dziivi riiti un vakari ... varbuut kaut gan kas tik viss dziivee nenotiek..
Sia dibinaashanai naudas ir, telpas var teikt ka arii ir, nav licenzes ; nav tehnikas ; nav studijas aparaatu.... bet ir baigaa gribeeshana to visu uzbliest,ir drusku pieredze pa studiju njemties( starp citu savulaik arii pastraadaats Radio 3 Ceesiis).... neilgi gan tur nostraadaaju no 1996-97g. nepatika vinjsh man, ne manaa gaumee un joprojaam reizeem paklausoties neiet pie sirds, ja nu kaadi iznjeemumi dazhreiz).... luuk taa ja kaadam ir idejas un veelmes mesties kopaa, un taa oficiaali kaut ko pakonsulteet arii var sarunaat (tam ar no ES var kautkaadus Ls izsist) suutat PM
esmu nobriedis nopietni tam.
iisti jau nepareizajaa dienaa traapiiji, visi shodien pamataa izklaideejas
Bet domaaju ka es ar paliidzeetu vareetu, cik speekos. Protams gan tikai caur internetu un citiem sakaru liidzekljiem, jo nu jau dziivojos Anglijaa un naakotnes plaani ir sameeraa liidziigi, tachu sheit nevar vairs dabuut FM raidiishanas atljauju, jo vienkaarshi nav nevienas frekvences - viss jau ir pilns...
tieshi taapeec veel gribu ielekt aizbraucoshaa vilcienaa, jo kaa Yahoo jau rakstija, tad Ceesiis ar vairs nevar dabuut frekvenci, Riigaa un pieriiga jau sen ciet, tad nu manupraat jaasanjemas un jaabliezh augshaa, jo uz sho pasaakuu briestu jau no kaada 2000 gada, ja tad - tajos laikos bez taada liela seguma, tikai ar entuziasmu, tad tagad saprotu, ka vai nu tagad vai laikam jau nekad.. , bet tapat esmu optimistiski noskanjots....
par to, ka viiri atpuushas nemaz neljaunojos, gan jau atpuutiisies un cerams arii paliidzees... un eeteraa paliidzees izskaneet pirmajaam skanjaam....
Yahoo, man Tava seja liekas kautkur redzeeta tas taa maza atkaape no visa, bet ja nopietni man taas naudas ir ierobezhotas, un gribeetu saprast, vai ar kaadiem 16-20 tk Ls vareetu pietikt 1. gadam, ja maksaajam oficiaali visu kas jaamaksaa... (preciizi gan veel nezinu cik vajadzees par tornja izmantoshanu nmaksaat) paareejais cik noprotu ir diezgan konstantas summas kuras iipashi nemainaas....
Edited by Hugo on 21/07/2007 21:12
nu iespējams ar tādu summu pietiks, atkarībā cik daudz Tu gribi ar radio sasniegt, bet tas ceļš nav viegls, ja tiešām gribi pelnīt ar radio, tad Tev vai kādā iestādei ir NOPIETNI jāpēta radio tirgus tavā galā Jo ja Tu spēlēsi savā radio to, kas Tev sirdij ir tuvs- diez vai ar to nopelnīsi naudu!!! Diemžēl tāds nu ir tas kapitālisms! No vienas puses tā ir tava sirdslieta, bet no otras ja gribi ar to pelnīt naudu, tad būs jāpiedāvā tas radio tirgū, kā tur nav! Nereti tas nesakrīt ar to kas tev pašam patīk! Daudzi ir aplauzušies un bankrotējuši
.... bet lai nu kā es te paštukoju, ka tavā gadījumā ir varianti!!!
Nu par radio būvi tas intresanti .... uzraksti man privātajā kur tu domā to staciju būvēt ? Raidītāju varētu arī sadomāt !lai gan man tieši tāda doma ir arīpašam...Signālu var uz torni dabūt tikai ar radio releju! Tas ir reālākais!Raksti jautā....
Par muzikas stiliem domaajot, kautkas pa vidu starp NABA-EHR-Skonto un GOLD FM, jo saprotu, kas tiiri pasham patiik iipashi aizrauties nevar... KAPITAALISMS...