LAASE-3 (31. augusts)
|
x-f |
Posted on 28/08/2014 13:03
|
Lietotājs
Ieraksti: 138
|
Sveiki!
Mēs plānojam šo svētdien, 31. augustā, atzīmēt vasaras beigas ar balona startu.
Balona palaišana plānota no Siguldas plkst. 11 / 0800Z (kā parasti, var mazliet aizkavēties).
Šoreiz būs trīs raidītāji, visiem pietiks. :)
RASA: 434.650 MHz
LAASE: 434.073 MHz
LAASE-B: 434.600 MHz
RASA raidīs SSDV attēlus ar 300 baud RTTY, tāpēc tas ir svarīgākais, ko nepieciešams uztvert, katram klausītājam un katrai paketei būs nozīme.
LAASE un LAASE-B ir rezerves raidītāji ar parasto 50 baud RTTY.
Uztvertās telemetrijas un SSDV atkodēšanai kā parasti jāizmanto dl-fldigi.
Ja būs iespējams, no palaišanas vietas strīmosim video internetā.
Detaļas vēlāk.
Ceram uz radio entuziastu atsaucību, piedaloties sekošanā lidojumam! :)
People.lv komanda |
|
|
|
princ_fm |
Posted on 29/08/2014 21:51
|
Superīgs Administrators
Ieraksti: 870
|
Kādas prognozes lidojumam, virziens? |
|
|
|
x-f |
Posted on 29/08/2014 23:40
|
Lietotājs
|
Virziens šoreiz ir vairāk uz Minivat pusi, taču par to var nesatraukties, plus mīnus 50 km signāla kvalitāti nemainīs. Tas vai nu būs normāls, vai draņķīgs visiem. :)
Ceru, ka būs labi. |
|
|
|
Minivat |
Posted on 30/08/2014 08:00
|
Lietotājs
Ieraksti: 198
|
Ja nebūs jāstrādā, tad mēģināšu uztvert. Man Siguldas virzienā gandrīz tiešā redzamība un ar uztveršanu jau pie zemes nevajadzētu būt problēmu. Būtu labi, ja reālā laikā paziņotu par startu. Negribētos bezjēgā laiku tērēt un ekrānā blenzt, ja starts aizkavējas. |
|
|
|
x-f |
Posted on 30/08/2014 08:15
|
Lietotājs
|
Tāpēc arī gribam video tiešraidi, lai var redzēt, kas pie mums tur notiek un cik tālu ir, bet nu lidojums ir divarpus stundas, nevajag satraukties. :)
Karte datorā: http://spacenear.us/tracker/?filter=R...LAASE*;x-f
Karte datorā vai mobilajā: http://habhub.org/mt/?filter=RASA;LAA...LAASE*;x-f
SSDV attēli: http://ssdv.habhub.org/RASA
(Pagaidām tur tiešām nekā nav.)
Tā kā SSDV raidīs ar 300 baud, tad ir jāpalielina RTTY "receive filter bandwidth", kas ir RTTY iestatījumos - jānoklikšķina labais taustiņš dl-fldigi kreisajā apakšējā stūrī, tur "filter bandwidth" jāuzliek uz 300-400, lai dati dekodētos, ar defolto vērtību nestrādās.
Savus uztvertos SSDV attēlus var redzēt zem View -> SSDV RX. |
|
|
|
princ_fm |
Posted on 30/08/2014 09:55
|
Superīgs Administrators
|
Informāciju ieliku amatieru epastu grupās LRAL, un Alūksniešiem.
Juris(YL2CP) vēl šorīt apaļā galdā uz 3,677 Mhz pastāstīja par pasākumu ,tākā info ir saņēmuši daudzi. Veiksmi Laases komandai!
P.S. gaidam kādu bildi lapā... |
|
|
|
x-f |
Posted on 30/08/2014 10:30
|
Lietotājs
|
Paldies jums par informēšanu!
Nekādu bilžu gan vēl nav. Ko tu vēlies redzēt? Te viss istabā vēl uz grīdas.. Finalizējas. |
|
|
|
princ_fm |
Posted on 30/08/2014 11:33
|
Superīgs Administrators
|
Man jau intresē viss, protams tehnika kas lidos Bet nu skaties pats ,ja liekas kad ir bilde kāda ko ielikt ,ieliec. |
|
|
|
x-f |
Posted on 30/08/2014 21:43
|
Lietotājs
|
Ja strīms darbosies, tas būs jūtūbē - https://www.youtube.com/watch?v=LjvsM...jvsM3m2xGY
Nekautrējieties pievienoties balonistu čatkanālam #highaltitude uz Freenode IRC servera (angļu valodā), centīsimies (kā vienmēr..) tur dot svaigāku info. |
|
|
|
YL3GV |
Posted on 31/08/2014 11:42
|
Jaunbiedrs
Ieraksti: 38
|
LAASE un LAASE-B man iet OK, bet RASA pagaidām nedekodē nezkāpēc? |
|
|
|
princ_fm |
Posted on 31/08/2014 12:10
|
Superīgs Administrators
|
Liekas ka tik galā! |
|
|
|
YL3GV |
Posted on 31/08/2014 12:15
|
Jaunbiedrs
|
Jā ir OK. viss notiek! |
|
|
|
princ_fm |
Posted on 31/08/2014 12:29
|
Superīgs Administrators
|
SSDV uztveršana
Kolektīvi uztvertās bildes https://ssdv.habhub.org/RASA |
|
|
|
x-f |
Posted on 31/08/2014 23:32
|
Lietotājs
|
Milzu paldies YL2CP, princ_fm un YL3GV, kā arī YL3CT! Bez jūsu līdzdalības tā visa padarīšana kļūtu daudz sarežģītāka. :)
Mūsu signāli šodien laikam nebija no tiem vieglākajiem un stabilākajiem..
Pašiem bija arī "parastās" problēmas ar internetu trūkšanu, karšu lasīšanas un plānošanas prasmēm, bet kopumā diena bija jauka. Vismaz bija daudz kas jauns, ko iemācīties un ieplānot nākamajām reizēm, kas arī ir vērtīgākais.
RASA ir RaspberryPi ar PiCam, NTX2 raidītāju un Ublox GPS - tehniski nekas tāds īpašs. Kāpēc dažas bildes ir zaļas, pagaidām nav izskaidrojuma, tam nav iemesla, uz zemes nekas tāds iepriekš nav novērots, tad tikai - mazie zaļie tur augšā. Tomēr normālās bildes ir tīri normālas, kas arī labi.
http://i.imgur.com/ztyKjZp.jpg
LAASE-B ir Arduino Pro klons (ebay) ar RFM22B raidītāju (ebay) un Ublox GPS (ebay). Raidītājs ir ļoti lēts, bet arī ļoti jūtīgs pret temperatūru. Tas viss bija iepakots nelielā putuplasta kastītē, kopā 90 grami un pavisam lēts variants gatavs. Svaru noteikti varētu nomest, neizmantojot LiPo.
http://i.imgur.com/DFAeF0p.jpg
http://i.imgur.com/yTICsEE.jpg
LAASE bija viss tas pats, kas iepriekšējās divās reizēs - pielikām, lai būtu vismaz viena lieta, kas ir labāk pārbaudīta un tiešām strādās, ja pārējās tomēr nojuks - bekapa bekaps. |
|
|
|
princ_fm |
Posted on 01/09/2014 09:16
|
Superīgs Administrators
|
Forš pasākums bija! Daudziem intresē kur balons nolaidās, pēc kartes džungļi? |
|
|
|
Minivat |
Posted on 01/09/2014 09:46
|
Lietotājs
|
Jāapsveic autorus ar veiksmīgu lidojumu. Signālu vakar ķērām trijatā, uz četriem datoriem, ar dažādiem USB SDR uztvērējiem un mainīgiem panākumiem. Man, kā vienmēr, neizdevās nosūtīt datus uz Spacenear serveri. Tāds liktenis, ar radiostellēm viss vienmēr datbojas, bet datorlietas nav mans lauciņš. Viss tak aizmirstās programas setingos, jo labi ja pāris reizes gadā es dl-fldigi lietoju. Citādāk viss bija kārtībā un arī kolēģiem viss beigās sanāca. Te pāris bildes no mana radiostūrīša https://fotki.lv/lv/Mimivat/comments-...-41480537/ |
|
|
|
YL3GV |
Posted on 01/09/2014 22:28
|
Jaunbiedrs
|
Paldies par informāciju pirms pasākuma! Pasākums OK, sekoju līdzi, uztvēru bildītes, cik nu bija manas tehnikas spēkos
Nākamreiz labprāt skatītos video online, kā notiek meklēšanas darbi.
Paldies! |
|
|
|
Minivat |
Posted on 02/09/2014 07:45
|
Lietotājs
|
Visu cieņu pasākuma autoriem. Jau tagad bija ļoti labi, ka varēja redzēt starta brīdi. Nezinu cik sekundes bija videbildes aizture, bet signālu es uztvēru uzreiz, kā ieraudzīju, ka balons palaists. Domāju, ka Lāse3 autoriem resursi nav neierobežoti un viņi neateiktos no palīga, kurš filmētu visu to pasācienu. |
|
|
|
x-f |
Posted on 02/09/2014 18:57
|
Lietotājs
|
Minivat, vienā no fotogrāfijām var redzēt, ka pie jums tur tiek izmantota parastā dl-fldigi vai fldigi versija, nepieciešams izmantot "HAB mode" versiju. Kad instalē dl-fldigi, tiek izveidotas divas ikonas.
dl-fldigi konfigurācija ir vienkārša - "Operator" sadaļā aizpildi vismaz Callsign, bet "DL Client" -> "Location" sadaļā - aizpildi Latitude, Longitude un Altitude (pēdējam kaut vai 0). Tas arī viss.
Mums vispār bija doma par tiešraidi arī no mašīnas, bet reāli tas izrādījās nepaceļami. Gan tāpēc, ka centos sekot līdzi divu raidītāju uztveršanai kopā ar sekošanu pašu maršrutam, čatam un vietējām sarunām, līdz ar to nepietika paša resursu vēl domāt par kameru un strīmošanu, gan arī mums tam nebūtu interneta resursu - tā jau brīžiem palikām bez sakariem, bet ceļojuma beigās vispār lielai daļai braucēju nebija zonas. Līdz šim kaut kā katru reizi nācies doties uz vietām, kur mobilo sakaru pārklājums ir vājš.. Taču tā ir lieta, par ko piedomāsim nākamajās reizēs, šoreiz sākām ar vismaz startu.
Tur gan kvalitāti gribējās labāku, bet nu.. Bija doma par vēl vienu rūteri, lai dabūtu mājas wifi līdz tai pļavai, taču to kāds no rīta aizmirsa paņemt līdzi, tāpēc arī tur bija jāiztiek ar mobilo internetu.
Aizkave strīmam ir aptuveni minūte, tā notiek jūtūbes pusē.
Balona atliekas ar visu pārējo nolaidās pilnīgos džungļos kaut kāda purvaina meža milzu kokā, tā ka tur vēl viss nav beidzies un ir procesā, cerams, jau šonedēļ. Prognozētā nolaišanās vieta no reālās atšķīrās tikai par pāris kilometriem, taču šoreiz gribējās vairāk. :) Ceru, ka drīz varēs veikt kādu ekspertīzi un saprast, kāpēc daļa attēlu sanāca zaļa. |
|
|
|
Minivat |
Posted on 03/09/2014 06:50
|
Lietotājs
|
Par HAB versiju es zinu. Parasto versiju es palaidu, jo biju uz tās "trenējies uz kaķiem" ar iepriekšējās lāses ierakstu un bija palikuši setingi, kuri darbojās. Kad nekas pēkši nestrādā, tad jāatgriežas uz to,kas iepriekš strādāja Nevar jau teikt, ka esmu ar datoru uz jūs, bet neesmu radioamatieris un dl-fldigi es lietoju tikai uz baloniem bet laikam tie pārāk reti lido. Man vajag laiku, lai iebrauktu tai programā. Laika nepietika, jo bija jākonsultē praktikants, kurš vispār pirmo reizi ko tādu darija un jāpalīdz Imantam, jāsamaklē kaudze ar N un SMA konektoru pārejām, lai dabūtu signālu viņa puļķī. Man ta viss pa vienkāršo uz F konektoriem. Imantam tā i neizdevās FUNcube dongle pro palaist. Neatkodē signālu un viss! Iedevu parasto RTL puļķi un viss uzreiz sāka strādāt. Jā, ar to FUNcube vēl vienam radioamatierim bija problēmas. Tur arī viss procesā, lai noskaidrotu, kapēc nedarbojās. |
|
|